Ny studie visar: Hundägare är lyckligare än kattägare

Nidbilden av kattmänniskan som ensam och omgiven av ett större antal katter kanske ligger närmare sanningen än vi tidigare trott. I en undersökningen som utförts på Chicago University kunde man se att 36 procent av hundägarna skattade sig själva som lyckliga, medan bara 18 procent av kattägarna gjorde detsamma.

En av orsakerna till att hundägarna skattar sig själva som lyckligare tros vara att de i större utsträckning gifter sig och köper bostad. Enligt Independet är dessa faktorer viktiga när det kommer till hur lycklig man anser sig vara.

En annan anledning till hundägarnas lycka kan vara att de är mer hälsosamma än kattägare. Genom extrapromenaderna de ”tvingas” ta får de mer motion, blir mer vältränade, stressar mindre och får förbättrat psykiskt mående.

Hundägare lever längre

Men hundägarnas hälsofördelar är intet nytt. Vi har tidigare rapporterat om att hundägare har en bättre hjärthälsa och lever längre, särskilt de som har jaktraser. Enligt en annan studie ska hundägare även leva ett mer socialt liv och vara mer extroverta än kattägare.

Och apropå det där med introvert och extrovert – tidigare forskning har faktiskt visat att katt- och hundägare har olika personligheter. Kattägare är oftare introverta ensamvargar som är seriösa och självständiga. Hundägare är å andra sidan mer utåtriktade, varma och sociala. De tycker också mycket om att umgås i grupp.

Läs mer:

Ny studie visar att hundar faktiskt förstår vad vi säger

7 fantastiska hälsofördelar med att ha en hund