5 anledningar till att vi behöver c-vitamin

Vi är många som varit där med förkylningar som inte ger med sig och stress som äter upp en inifrån. Att dras med långvariga förkylningar kan vara nog så frustrerande och ofta ställer man sig frågande till varför man faller dit gång på gång.

Att stärka upp sitt immunförsvar är alltid en bra idé, men kanske svårt att veta hur man ska göra. Det allra bästa är att motionera och få i sig en varierad och balanserad kost. Det kanske låter enkelt i teorin, men kan vara svårare i praktiken. Så ibland kan det vara en god idé att äta kosttillskott. Ett kosttillskott är ett komplement till en hälsosam livsstil.

Varför behöver vi då just vitamin-c för att må bra?

Först och främst så behöver immunförsvaret c-vitamin för att fungera som det ska. Det kan hjälpa till att förkorta en förkylning och lindra symptomen, samtidigt som det kan hjälpa till att minska utmattning och trötthet.

Det hjälper till att bygga upp ben och brosk i kroppen, det skyddar dina celler från att ta skada av föroreningar och strålning med mera och det skyddar dina ögon från att utveckla ögonskador. C-vitamin är helt enkelt ett väldigt mångsidigt vitamin som gör mycket för dig och din kropp!

Här är några av anledningarna att älska C-vitamin

1. Hjälper till att minska trötthet och utmattning.

Att jämt och ständigt känna sig trött är ingen hit. C-vitaminet hjälper oss hantera stress och är en viktig komponent när kroppen producerar både noradrenalin och serotonin vilka är viktiga för vårt välmående.

2. Det är bra för din hud.

När man åldras blir huden slappare och det är inget som någon vitamin i världen kan ändra på. Men du kan jobba förebyggande och göra det bästa av det du har. Att se till att du har ett ordentligt C-vitamin-intag kan göra hela skillnaden för din hud. För det är nämligen elastin och kollagen i hudens bindväv som ”håller oss unga” och de behöver hjälp av antioxidanter för att inte brytas ner vilket c-vitaminet hjälper till med.

3. Dina tänder älskar det.

Att dina tänder mår bra av god munhygien är nog ingen hemlighet. Men visste du att dina mun också gillar vitamin-c? Brist på vitaminet kan nämligen ge blödande och känsligt tandkött.

4. Bra för hjärta och kärl.

Ditt hjärta och dina kärl älskar c-vitamin av den enkla anledningen att det är en del av den stora processen att förbättra blodkärlens flexibilitet, vilket jämnar ut högt eller lågt blodtryck. C-vitaminet ser helt enkelt till att dina blodkärl håller sig friska.

5. Ökar upptaget av järn.

Utan c-vitramin får kroppen det svårare att ta upp järn. Järn transporterar bland annat syret i kroppen så om du får i dig järn tillsammans med C-vitamin hjälper du din kropp på traven.

Om du har svårt att få i dig tillräckligt med c-vitamin i din kost kan det vara en god ide att prova ett kosttillskott. Ester-C är ett tillskott som till skillnad från vanligt c-vitamin tas upp i cellen från blodet, lagras i cellen och sedan är effektiv där i 24 timmar. Eftersom den också är helt syraneutral är den också skonsam för magen.

Företaget MedicaNatumin genomförde ett produkttest för Ester-C med 100 av MåBra’s läsare nu under våren 2020. 27 procent av användarna rapporterar att de haft färre förkylningar sedan de började med Ester-C och hälften av deltagarna i undersökningen säger också att de känner sig piggare efter att de börjat använda produkten.

– Det tog cirka 3 veckor innan jag började känna av effekterna. Framför allt bättre sömn, mer energi och att jag blev gladare. Gick omkring och log, säger en kund.

– Jag brukar känna mig trött och nedstämd vid denna tiden på året, det har jag inte känt av alls i år, berättar en annan.

Läs mer om Ester-C