Du har antagligen märkt att vissa livsmedel är lättare att äta mycket av än andra. De flesta är till exempel överens om att det är lättare att äta flera bitar pizza, än flera portioner fisk?
Det kan vara frustrerande att känna att du alltid vill ha mer av maten som du vet inte är den bästa för dig. För det är sällan de mest hälsosamma livsmedlen som visar sig vara de mest ”beroendeframkallande”!
Kan man bli beroende av mat?
Först och främst: Är det sant att vi kan bli beroende av vissa livsmedel? Kliniske näringsfysiologen Jostein Sæle, vid Evie Clinic, förklarar att detta är ett ämne som det forskas kring kontinuerligt. Det finns inget vetenskapligt samförstånd om att ”matberoende” kan inkluderas som en diagnos i nivå med till exempel drogmissbruk:
– För närvarande finns det ingen officiell diagnos. Men det finns studier som indikerar att mat kan ha liknande effekter som läkemedel. Bland annat har förändringar setts i dopaminsystemet hos vuxna med symtom på ”matberoende”, vilket kan jämföras med förändringarna i dopaminsystemet för missbrukare.
Han förklarar vidare att det finns ett antal aspekter att tänka på för att diagnostisera missbruk – till exempel försämrad självkontroll, utveckling av sociala problem, riskbeteende, återfall och så vidare.
– Och man har sett att ”matberoende” uppfyller minst en av dessa punkter i flera studier. Men som sagt, det här är fortfarande något det forskas på och det är inte en officiell diagnos än.
Sött, salt och fett lockar mest
Det råder ingen tvekan om att det är lättare att sukta efter vissa livsmedel än andra. Du har kanske hört att kombinationen av fett och sött – och fett och salt – får oss att äta mer. Sälar förklarar att livsmedel som smakar fett och sött, ofta i kombination, är de livsmedel som verkar vara de mest beroendeframkallande.
– Således choklad, glass, kakor, kex, såväl som snabbmat som hamburgare och korv som ofta dränks i söta dressingar eller ketchup, eller serveras med söt läsk. Då kan det också nämnas att naturligt söta livsmedel som frukt, bär och mjölk inte verkar ge en så stark effekt, förklarar Jostein Sæle.
– Det verkar som att det är specifikt fett och sött i ”onaturliga” koncentrationer, som i bearbetade livsmedel med tillsatt fett eller socker, som har den starkaste effekten på hjärnan.
Heidi Ramfjord, näringsspecialist på Diet for Life, förklarar att när du äter mat som innehåller mycket socker, fett och salt, så utlöser belöningscentret i hjärnan bland annat dopamin i större utsträckning än när du konsumerar hälsosammare produkter. Det vill säga, du känner en kortvarig lycka och din kropp kommer att känna detsamma nästa gång.
– Tyvärr är hjärnan lyckligare med choklad och chips än från gurka, morot och grovt bröd, och för några av oss finns det därför ett beroende av dessa produkter. Som regel ökar behovet eftersom hjärnan kräver allt större doser för att uppnå samma glädje, säger Ramfjord.
De 10 mest beroendeframkallande livsmedlen
År 2018 skrev KK att forskare från Colorado State University tror att de har bevis för att det är större riska att mycket bearbetade livsmedel orsakar beroende än naturligare alternativ.
I själva verket gick de så långt som att jämföra det beroende man får av bearbetade livsmedel med det beroende man får av droger, eftersom båda ofta konsumeras i höga doser och snabbt.
Listan över de 10 mest beroendeframkallande livsmedlen ser så här ut:
- Pizza
- Choklad
- Chips
- Småkakor
- Glass
- Pommes frites
- Ostburgare
- Sockerhaltig läsk
- Bakverk
- Ost
Varför ost?
Ost är förmodligen inte den värsta av de tio, eftersom det innehåller många viktiga näringsämnen som din kropp behöver varje dag, även om du inte ska äta för mycket av den typen av fett. Men det råder inget tvivel om att vi människor verkligen är förtjusta i fet ost, ofta smält på pizza och hamburgare (som topp tio listan ovan illustrerar). Om du tittar på matkonton som inspirerar till läckra måltider på sociala medier, märker du snart att mycket är så ”cheezy” som möjligt.
Så vad gör oss så otroligt förtjust i ost? Enligt National Geographic finns det en anledning till detta: Ost innehåller små mängder potentiellt beroendeframkallande ämnen. En del av dem kommer från kasein, som är ett mjölkprotein som är koncentrerat under ostproduktionen, skriver webbplatsen och fortsätter: Vårt matsmältningssystem bryter ned kaseinet och släpper morfinliknande kemikalier som kallas casomorfiner.
Källa: KK.no Foto: TT
…
Läs mer:
Kalori-lista: 42 livsmedel du kan ersätta med nyttigare alternativ!